Päättäjän omat ennakkokäsitykset

Viisas päättäjä tunnistaa monet vaikuttimet, jotka heikentävät päätöksenteon laatua. Hyvä keino haastaa omat ennakkokäsitykset ja mielipiteet on kuunnella toista mieltä olevia ja pyrkiä mahdollisimman hyvin ymmärtämään heidän perusteluitaan. Meillä on kummallinen taipumus pitää toista mieltä olevia tyhminä ja ohittaa heidän mielipiteensä varsin kevyesti. Se on yksi ilmeisimmistä ajatusvirheistä. Paljon hedelmällisempää on pitää toista mieltä olevia itseään viisaampina ja heidän perusteluitaan vähintäänkin perehtymisen arvoisena.

Omat ennakkokäsitykset voivat olla hyvinkin tiukassa ja harvemmin ilahdumme niiden kyseenalaistamisesta. Ennakkokäsityksille voi olla hyvät syynsä ja helposti toistamme niitä usein. Toistamisen seurauksena uskomme ainakin itse omiin ennakkokäsityksiimme entistä lujemmin. Kuitenkin monet asiat ja olosuhteet muuttuvat ja ennakkokäsityksiä on hyvä tarkistaa aika-ajoin. Yritys, joka kokee olevansa markkinoiden paras, ei useinkaan paneudu kilpailijaseurantaan ja saattaa tulla yllätetyksi, kun on jo liian myöhäistä reagoida. Syynä voi olla päättäjien sokeus omille ennakkokäsityksille ylivertaisuudesta.

Sellaiset ennakkokäsitykset, joiden kanssa on syytä olla varuillaan, on yleensä aika helppo tunnistaa. Niiden kyseenalaistaminen nostattaa negatiivisia tunteita joko itsessä tai muissa. Tämä on aika hyvä mittari siitä, että asiaan suhtaudutaan enemmän tunteella kuin analyyttisesti ja siksi sitä kannattaa tonkia hiukan tavallista enemmän.